31 Mart 2014 Pazartesi

Dişler Hakkında Bilgi



Üst ve alt çene kemikleriyle bir uçtan birleşen ve diğer ucu ağız boşluğunda açıkta kalan dişler, kemik sertliğindeki organik oluşumlardır. İnsanların sesini etkin bir şekilde kullanarak konuşmasında aktif rol oynayan dişlerin temel vasfı ise kolay sindirim için tüketilen besinlerin çiğnenmesini sağlamaktır. Sindirim ağızda başladığı için dil ile birlikte dişler de sindirimin ilk halkasında yer alır. Dişler konuşmanın düzgün olmasını sağlamanın yanı sıra
yüzün estetik görünümünde de önemli bir role sahiptir. Bebeklerde 6 aydan itibaren çıkmaya başlayan dişler kısa süre içinde 20 adet süt dişi olarak damağın üst ve alt kısmında sıralanır. Genellikle 6-7 yaşından itibaren dökülen bu süt dişleri, yerini ömür boyunca kullanılacak ve bu yüzden de iyi bakılması gereken kalıcı dişlere bırakır.

Diş Minesi Elmastan Sonra Doğadaki En Sert Organik Maddedir

Kesici, azı ve köpek olmak üzere üçe ayrılan dişler çocuklarda 28, yetişkinlerdeyse çoğunlukla 32 adettir. Damağın en gerisinde çıkan 3. Büyük azı dişleri halk arasında “20 yaş dişi olarak adlandırılır” ancak bu dişleri hayatı boyunca hiç çıkmayan yetişkinler de bulunmaktadır. Her bir diş; boyun, kök ve taç olarak üç bölümden meydana gelir. Mine ile kaplı olan ve dışardan bakıldığında görülen en dış kısma taç denir. Mine ile diş etinin birleştiği diş bölümüyse boyundur. Kök ise tahmin edilebileceği üzere dişin çene kemiğinin içinde kalan yani bağlantıyı sağlayan kısımdır.
Hidroksi Apatitten oluşan diş minesi, elmastan sonra dünya üzerindeki en sert doğal yapılı maddedir. Zaten bu sertliği sayesinde “iyi bakılması halinde” onlarca yıl boyunca besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Uzun yıllar boyunca her gün yüzlerce kez besinleri çiğneyen azı dişleri, bu sert yapısı sayesinde bir ömür boyunca milyonlarca defa bu işlemi tekrarlamasına rağmen sertliğini muhafaza edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder