Göçmen kuşlar boyunlarındaki ferromanyetik tanecikler sayesinde yerkürenin manyetik alanını algılayan, bu sayede yılın farklı mevsimlerini farklı coğrafyalarda geçirebilen kuş gruplarıdır. Güvercinlerden Kartallara kadar binlerce farklı kuş türü, göçmen kuşlar grubuna dahildir. Her yıl biyolojik saatlerine göre “tam zamanında” kışı geçirmek ve üremek için oldukça uzun mesafeleri kat etmek için havalanan göçmen kuşlar, Kuzey ile Güney Yarımküreler arasında seyahat eder. Kış ayların bulundukları coğrafyada havanın soğuması ile besin bulmaları ve dolasıyla hayatta kalmaları güçleştiği için göç ederek daha sıcak coğrafyalara giden bu kuş grupları, binlerce kilometre uzağa göç edebilir. Yiyecek bulmanın zorlaştığı kış ayları hayatta kalmaları
için kendi türleri arasındaki rekabetin de artması manasına geldiğinden, daha sıcak iklimlere göç ederek türün devamlılığı açısından da kritik bir eylemde bulunmuş olurlar.
Her Yıl Yaklaşık Olarak 50 Milyar Kuş Göç Etmektedir
Göçmen kuşların oldukça büyük bir bölümü, göç için havalanmadan önce mümkün olduğu kadar fazla besin olarak vücudunda yağ depolar. Zira binlerce kilometrelik göç boyunca günler boyunca havada kalabilen kuşlar, gereken enerji ihtiyacını vücutlarında depoladığı bu yağlar sayesinde karşılar. Ayrıca göç sırasında mümkün mertebe hava akımlarından faydalanarak bir planör misali kanat çırpmadan uçmaya çalışan göçmen kuşlar, bu sayede harcadığı enerjiden de azami seviyede tasarruf eder. Bir başka ifadeyle göçmen kuşlar için vücutlarında biriktirdiği yağlar, bir otomobilin deposuna doldurduğu benzin gibidir. Yani vücut yağları uçuş sırasında yakıt görevi görmektedir. Kimi göçmen kuş türlerinin ağırlığı, göç için havalanmadan evvel normalini iki katına dahi çıkabilmektedir.
Vücudunda 8 Gram Yağ Depolayan Bir Bülbül, Bu Yakıtla 3 Bin Kilometreden Uzağa Uçabilir
Çoğu göçmen kuş uçuş için gereken yakıt ihtiyacını vücudundaki yağlardan karşılıyor olsa da, bazı kuş türleri iri bedenlerinde bu kadar fazla yağ depolayamaz. Leylek, Turna, Pelikan ve birçok yırtıcı kuş türünün vücudu yağ depolamak için oldukça elverişsizdir. Bu tür iri bedenli kuş türleri, hava katmanlarının ısınmasıyla yükselen termal hava gruplarından faydalanır. Bedenleri büyük olduğu için kanat boyları ve genişlikleri de fazla olan bu göçmen kuşlar, termal bir akım yakalayarak mümkün olduğunca yükselir ve sonrasında yüksekten yüzülerek uzun mesafeleri çok az enerji harcayarak kat eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder