3 Nisan 2014 Perşembe

Mezhepler Hakkında Bilgi



İslam inancındaki Ehl-i Sünnet (Sünnilik) çatısı altındaki mezhepler, itikadi (inanç) ve fıkhi (anlayış) olmak üzere temelde iki ana başlık halinde incelenir. İtikadi olarak Maturidilik, Selefilik ve Eşarilik üç; fıkhi açıdansa Hanefi, Şafi, Hanbeli ve Maliki olmak üzere dört Ehl-i Sünnet mezhebi bulunmaktadır. Bu dört mezhep dışında İslam ile anılan farklı mezhepler bulunmakla birlikte, itikatta Sünni Müslümanlardan farklı inançlara sahip olan bu mezhepler Ehl-i Sünnet olarak kabul etmemektedir.
Nitekim Suudi Arabistan’da resmi olarak tanınan bir mezhep olan Vahabilik, Ehl-i Sünnet’ten ayrılan inançları sebebiyle Sünni Müslümanlar tarafından tanınmayan mezheplerden biridir.

Mezheplerin ortaya çıkması ve şekillenmesinde, İslam’ın ilk dönemlerinde Hz. Ali ile Muaviye bin Ebu Süfyan yaşanan çatışmanın kritik bir önemi bulunmaktadır. İlk zamanlarda Şam, Basra, Medine, Kufe, Basra, Irak gibi kent isimleriyle anılan fıkıh okulları sonrasında kendi ekollerini şekillendirmiştir. Nitekim Hanefi Mezhebi Irak okulundan, diğer bir Sünni mezhep olan Maliki ise Medine okulundan doğmuştur. Günümüz dünyasındaki Müslümanların yaklaşık olarak %85’i bu mezhebe dahil olarak Sünni’dir. Hanefi Mezhebi itikatta Maturidilik, Şafi ile Maliki Eşarilik, Hanbeli ise Selefilik’e bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder