31 Mart 2014 Pazartesi

Canlılar Hakkında Bilgi


Biyoloji biliminde "organizma" şeklinde de tanımlanan canlılar; belirli kalıtımsal niteliklere, içinde yaşadığı çevreye adapte olabilme ve çoğalabilme yeteneğine sahip olan varlıkların tamamı için kullanılan genel bir terimdir. Yaşama "mümkün olduğunda" adapte olabilen basit yapılılardan gelişmiş sistemlere sahip olanlara, yaşam kelimesinin yegane öğesi olan canlılar Biyosfer Tabakasının hemen her yerinde bulunurlar. Tüm bu canlıların sınıflandırılmasıyla ilgilenen bilim dalına taksonomi denmektedir. Taksonomi bilimi
"bilindiği kadarıyla" canlıları altı temel grupta ele almaktadır: hayvanlar, bitkiler, mantarlar, protistalar (ökaryot canlılar), arkeler (arkea bakteriler) ve moneralar.

Bilim insanları uzun zaman önce dünya üzerindeki canlıların çok çeşitli türlere ayrıldığını ve bu türlerin de sayısız bireye sahip olduğunu anladığından canlıları tek tek incelemek yerine tüm bu canlı türlerini belirli sınıflara ayırarak incelemeyi tercih etmiştir. Ayrıca evrende insanoğlunun şuana dek varlığından haberdar olmadığı sayısız canlı türü bulunabileceği de düşünürse, canlıların incelenmesi için taksonominin kabul ettiği sınıflandırma modeli oldukça rasyonel (akılcı) bir tutumdur. Canlılar kendine has davranış biçimleri sergileyebileceği gibi çevreye adapte olma yani uyum sağlama konusunda da bütün canlıların genel bir yeteneği bulunur.

Birbirinden oldukça farklı canlı türleri olmasına karşın genel olarak dünya üzerinde canlı olarak nitelendirilen tüm varlıkların bir takım ortak özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Bu özellikler: beslenme, solunum, çoğalma, hareket etme, metabolizmaya ve hücresel bir yapıya sahip olma, büyüme, dış uyaranlara karşı tepki verme, sindirim ve boşaltım yapmak olarak sıralanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder