1 Nisan 2014 Salı

Efsane Hakkında Bilgi



Yaradılış, tarih, Tanrı, din gibi anlatımları itibarıyla farklı bölümlere ayrılan efsaneler; “gerçekleşmiş olduğu genel kitle tarafından kabul edilmesine rağmen gerçekleştiği kesin bir şekilde kimse tarafından bilinmeyen” öykülerdir. Söylence olarak da isimlendirilen efsaneler günümüz insanlarının gerçeküstü olarak kabul ettiği olaylarla ilgili olabildiği gibi, tarih boyunca gerçekleşmiş somut olaylardan da bahsedebilir. Söylence haline dönüşen öykülerin ilk olarak kimin tarafından dillendirildiği, öyküde anlatılan olayın
da ne zaman gerçekten yaşandığı ve eğer yaşandıysa hangi tarihte meydana geldiği bilinmemektedir. Hakkında bu kadar fazla bilinmeyen bulunmasına rağmen dünyanın dört bir yanındaki toplumlar, efsanelerin gerçekleşmiş olaylardan bahsettiğini kabul etmektedir. Göktürk ve Uygur Destanı gibi oldukça eski efsanelerin günümüzde farklı toplumlar tarafından anlatılan farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Göktürk Efsanesi, Bilinen En Eski Türk Efsanelerindendir


Edebi açıdan değeri düşük olan efsaneler, hakkında çok fazla soru işareti bulunduğu için tarih tarafından da güvenilir bir kaynak olarak kabul görmez. Herhangi bir masalın zaman içinde anlatımının değişmesiyle söylence haline dönüşmesi mümkün olduğu gibi, geçmişte gerçekten yaşanmış bir olayın destansı bir dille anlatılması ile efsane haline getirilmesi de mümkündür. Yunanca “mitos” kelimesinin Türkçedeki karşılığı olan mit ile karıştırılmasına rağmen efsane farklı anlamlı bir kelimedir. Günümüzde var olan tüm toplumların kendi dilinde anlatılan birçok efsanesi bulunduğu gibi, tarih perdesinden silinen kimi toplumların efsaneleri de günümüze dek anlatılagelmiştir. Bu efsanelerin bazılarının, farklı kurgusal yapılara ve anlatımlara sahip olan onlarca versiyonu bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder